Λοιπά θέματα

Είναι η ζωή μας, ανόητε…..

Η διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός έχει περάσει στην ιστορία και οι δημοσιογράφοι έχουν χύσει ποταμούς μελανιού για να επιχειρηματολογήσουν αν η…
φράση («είναι η εφαρμογή, ανόητε..») που χρησιμοποίησε ο Σόιμπλε ήταν ή δεν ήταν προσβλητική για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πως προήλθε η φράση και πως τα φαντάσματα του παρελθόντος συνεχίζουν να μας κυνηγούν στο παρόν. Η αρχική φράση («είναι η οικονομία, ανόητε») είναι του James Carville επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Bill Clinton για την προεδρεία στα 1992. Σκοπός ήταν να πλήξει τον τότε πρόεδρο George H. W. Bush εκεί που τον πόναγε: στην οικονομική ύφεση των αρχών της δεκαετίας του 1990, στην αυξημένη ανεργία, στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας. Για το λόγο αυτό τα άλλα δυο συνθήματα της προεκλογικής καμπάνιας του Clinton ήταν: «Αλλαγή ενάντια σε μία από τα ίδια» και «Μην ξεχνάτε την υγειονομική περίθαλψη».

Ο Clinton, ως γνωστό, κέρδισε τις εκλογές και στις δυο προεδρικές θητείες του που ακολούθησαν έκανε ελάχιστα πράγματα διαφορετικά από τον Bush, Ακόμα χειρότερα, θεσμοθέτησε με ακόμα πιο αποφασιστικό τρόπο την ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα η οικονομική φούσκα να πάρει καταστροφικές διαστάσεις στην παγκόσμια οικονομία, πράγμα που τελικά οδήγησε στην Μεγάλη Ύφεση του 2009-2010.

Δε έχω ιδέα αν τα γνωρίζει όλα αυτά η ηλικιωμένη κυρία της σημερινής φωτογραφίας μας. Τι σκέπτεται άραγε κοιτάζοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων; Τι είναι αυτό που την εντυπωσιάζει περισσότερο: ο Σόιμπλε που τον εμφανίζουν ντυμένο ναζί, η αντιστροφή της φράσης του («είναι η λιτότητα, ηλίθιε!») ή μήπως τα περί του «ξανθού γένους του Πούτιν» της γνωστής φασιστοφυλλάδας. Ένα είναι σίγουρο: αμέσως μετά την ανάγνωση των πρωτοσέλιδων θα σκεφτεί τα χρήματα από τη σύνταξή της που διαρκώς μειώνονται, τις τιμές των τροφίμων που παρά την οικονομική κρίση τραβούν την ανηφόρα. Και θα συνεχίσει το δρόμο της, το δικό της ανήφορο, χωρίς τον Clinton, τον Bush, τον Σόιμπλε…

left.gr

Leave a Comment