Ιστορία

Η Αλληλεγγύη Πειραιά είναι ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης. Ιδρύθηκε με σκοπό να συμβάλει στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών επιβίωσης των ανέργων, άπορων, αστέγων συμπολιτών μας, θυμάτων της ανθρωπιστικής κρίσης που μας έχει επιβληθεί.
Είμαστε μία ανοιχτή, αυτοχρηματοδοτούμενη δομή, η οποία λειτουργεί με τη μορφή Α.Μ.Κ.Ε. (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία). Το πνεύμα και η λογική της Αλληλεγγύης είναι η ανταποδοτικότητα και όχι η φιλανθρωπία!
Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης εμείς λειτουργούμε και δουλεύουμε ανεξάρτητα και συλλογικά! Προσπαθούμε να βρούμε πρακτικές απαντήσεις, να εφεύρουμε λύσεις, ν’ ανοίξουμε καινούργια μονοπάτια.
Η διαφοροποίηση της δικής μας αλληλέγγυας δράσης, από τη δράση των φιλανθρωπικών οργανώσεων, είναι η ενεργητική συμμετοχή όλων (εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας κλπ.) σε όλες τις δραστηριότητές μας.
Απώτερος στόχος της Αλληλεγγύης Πειραιά είναι η αυτοκατάργησή της, όταν θα έχει συρρικνωθεί η ανεργία, θα έχει ανασυσταθεί ο διαλυμένος κοινωνικός ιστός, θα λειτουργεί το κράτος πρόνοιας, η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία κλπ.
Στην Αλληλεγγύη Πειραιά πιστεύουμε ότι ”ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι, είναι να το κάνεις” και ευελπιστώντας για πολύ περισσότερα στο μέλλον, μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει τα εξής:
Ι. ΤΡΟΦΗ
• Διανέμουμε σε τακτική μηνιαία βάση τρόφιμα σε 173 οικογένειες και άστεγους με προοπτική αύξησής τους. Επίσης, παρέχουμε τρόφιμα και σε ένα Ειδικό Σχολείο του Πειραιά που διαθέτει μαγειρεία.

• Διοργανώνουμε ανοιχτή Κοινωνική Κουζίνα κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στην πλατεία 34ου Συντάγματος (πλατεία Αλληλεγγύης). Μαγειρεύουμε και μοιράζουμε ζεστό φαγητό σε άστεγους κι ευπαθείς ομάδες της πόλης μας. Πραγματοποιούμε 19.200 μερίδες σε 192 μαγειρέματα περίπου το χρόνο.. Επίσης, διανέμουμε και αρτοποιήματα που μας προσφέρουν οι φούρνοι και τα καταστήματα της πόλης.

• Διοργανώνουμε τουλάχιστον 2 φορές το μήνα συλλογή – και αυθημερόν διανομή – λαχανικών και φρούτων από τις λαϊκές του Πειραιά και την Κεντρική Λαχαναγορά. Συγκεντρώνουμε ετησίως περίπου 39.000 κιλά φρούτα και φρέσκα λαχανικά.

• Διανέμουμε σε τακτική μηνιαία βάση φρέσκα ψάρια, μέσω ευγενικής προσφοράς, των επιχειρήσεων της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου.

• Διοργανώνουμε 4 φορές το μήνα συλλογή τροφίμων έξω από σούπερ μάρκετ από προσφορές συμπολιτών μας, μετά από ενημέρωσή τους για τις δράσεις μας αλλά και την ταυτότητα του έργου μας. Επίσης, τροφοδοτούμε και άλλες Δομές Αλληλεγγύης, Ορφανοτροφεία, Ιδρύματα, Ειδικά σχολεία, γηροκομεία κ.α.

• Άλλες πηγές τροφίμων είναι : ευαισθητοποιημένοι επαγγελματίες της πόλης μας, και όχι μόνο, άλλες δομές αλληλεγγύης, συνδικαλιστικές οργανώσεις κλπ.

• Η ομάδα των Μεταφορών μας διανύει κάθε μήνα μέσο όρο 4.500 xλμ. μεταφέροντας τα πάντα, από φρούτα και λαχανικά μέχρι καναπέδες, βιβλιοθήκες, κουζίνες κ.α. αλλά και είδη ανακύκλωσης.

• Με την ομάδα Επικοινωνίας απευθυνόμαστε και συστήνουμε το έργο μας σε εταιρείες-υποστηρικτές ποικίλων προϊόντων και υπηρεσιών ώστε να διερευνήσουμε από κοινού τυχόν δυνατότητες συνεργασίας και στήριξης της δομής μας. Δίνουμε έμφαση στο αίσθημα της αλληλεγγύης κι όχι της επαιτείας.
ΙΙ. ΕΝΔΥΣΗ
Διανέμουμε ρούχα, παπούτσια – αλλά και παιχνίδια, βιβλία κλπ. – σε συμπολίτες μας, σε άλλες δομές και φορείς όπως το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, σε φυλακές, κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων κλπ., τα οποία συλλέγουμε από προσφορές συμπολιτών μας, από βιοτεχνίες/καταστήματα και από άλλες δομές αλληλεγγύης.
ΙΙΙ. ΥΓΕΙΑ
• Συνεργαζόμαστε με το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά για το οποίο συγκεντρώνουμε φάρματα και ιατρικό υλικό από φαρμακεία και από συμπολίτες μας.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ξενοφώντος 5 & Πελοπίδα, 3ος όροφος. Πλατεία Μέμου, Κορυδαλλός-18120 Δευτ.-Παρ. 9:30 -20:30.
email: gramateia2013@gmail.com , w: http://a-iatreio.blogspot.gr] • Σε συνεργασία με το Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά λειτουργεί η Τράπεζα Αίματος της Αλληλεγγύης Πειραιά.
ΙV. ΠΑΙΔΕΙΑ
• Δημιουργήσαμε το Αλληλέγγυο Σχολείο μας (Τσαμαδού 1, Πειραιάς – 1ος όροφος) που λειτουργεί κάθε μέρα και τα Σαββατοκύριακα. Στη σχολική χρονιά που διανύουμε 28 καθηγητές παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση σε 125 μαθητές. Τα μαθήματα αφορούν τη Μελέτη Δημοτικού, Μελέτη για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ενισχυτική διδασκαλία Γυμνασίου και Λυκείου και διδασκαλία Αγγλικών και Γαλλικών για παιδιά και εφήβους καθώς και Αγγλικών για ενήλικες σε 35 διαφορετικά τμήματα.
• Επίσης, στο χώρο πραγματοποιούνται θεραπευτικές συνεδρίες από τις 5 ψυχολόγους μας σε όσους έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης.
• Στο πλαίσιο του αλληλέγγυου σχολείου πρόσφατα εγκαινιάστηκε το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, στο οποίο δημιουργούνται χειροτεχνίες που στηρίζουν τα παζάρια αλληλεγγύης.

V. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λειτουργούμε θεατρική ομάδα για τα μέλη και τους φίλους της Αλληλεγγύης.
Διοργανώνουμε συναυλίες, έκθεση φωτογραφίας και διάφορα πολιτιστικά δρώμενα.
Στόχος μας είναι η διασφάλιση πρόσβασης στις τέχνες για όλους.
VI. ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Αλληλέγγυοι δικηγόροι μας προσφέρουν δωρεάν νομικές συμβουλές για θέματα τραπεζικών δανείων, εξώσεων, χαρατσιών, συντάξεων, αδειών παραμονής μεταναστών κλπ. Επίσης και αλληλέγγυοι λογιστές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
VIΙ. ΑΝΕΡΓΟΙ
Επειδή η ανεργία είναι η αιτία σχεδόν όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε (τροφή κλπ), παρέχουμε ιδιαίτερη φροντίδα στην υποστήριξη των ανέργων και την εκπαίδευσή τους σε δεξιότητες για την αναζήτηση εργασίας (σύνταξη βιογραφικού κλπ.). Οι αλληλέγγυες κοινωνικοί λειτουργοί μας, με προσωπικές συνεντεύξεις στους ανέργους, προσπαθούν να εντοπίσουν και να υποδείξουν τις δυνατότητες που έχουν οι άνεργοι να απασχοληθούν σε διαφορετικά από τα δικά τους επαγγέλματα. Στόχος μας είναι η κινητοποίηση και η επανένταξη των ανέργων στην κοινωνική ζωή και στην αγορά εργασίας.
VIII. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
Έμπρακτη και δυναμική είναι η παρουσία μας και στο επίπεδο των κοινωνικών κινημάτων όπως: ενάντια σε πλειστηριασμούς, στην κοινωνική υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών, στην ανοιχτή πρωτοβουλία ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και γενικά σε ότι απειλεί τη δημοκρατία, την ειρήνη και τις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα.
ΠΟΡΤΟ
Εδώ και ένα χρόνο εισαγάγαμε την ανταλλακτική μονάδα της κοινότητάς μας, το ”Πόρτο”. Διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αμοιβαιότητας μεταξύ μας.
Ενθαρρύνουμε την εμπλοκή των οικογενειών-μελών στη λειτουργία μας, ανταμείβοντάς τους με το δικό μας «νόμισμα». Πρωτίστως, στοχεύουμε στη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κάθε αλληλέγγυου που προσφέρει ανταποδοτικά, εξαργυρώνοντας τα Πόρτο σε είδη πρώτης ανάγκης.

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Τον Οκτώβριο του 2017 εγκαινιάσαμε ένα νέο εγχείρημα, την Τιμή του Καταναλωτή, με τη συμμετοχή 34 παραγωγών και τη διάθεση περισσοτέρων από 800 προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Η δράση αυτή στηρίζεται στην απευθείας συνεργασία καταναλωτών και παραγωγών, παρέχοντας εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.
Η σύμπραξη αυτή, με την αλληλέγγυα διάθεση προϊόντων, προσφέρει στους παραγωγούς που δεν έχουν διαπραγματευτική ισχύ τη δυνατότητα διεξόδου και επιβίωσης, καταργώντας το κέρδος των ενδιάμεσων.
Προσφέρει στους καταναλωτές την επιλογή των προϊόντων τους με σημαντικά κριτήρια, όπως την επιλογή του παραγωγού με βάση την ποιότητα, τη μη χρήση φυτοφαρμάκων, την οικολογική ευαισθησία κ.α., καθώς και την ιδιαίτερα εξαιρετική τιμή κάθε προϊόντος.
Τέλος, παρέχει σημαντική βοήθεια στην Κοινωνία της Αλληλεγγύης να επιτελέσει το έργο της στηρίζοντας τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πολιτών, άνεργων, αστέγων, απόρων μεταναστών κ.α.
Μια εθελοντική πρωτοβουλία Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ένας εναλλακτικός τρόπος διακίνησης προϊόντων που βασίζεται στη συνεργασία και όχι στον ανταγωνισμό!

ΟΔΟΣ ΤΟΜΠΑΖΗ

Στη διάρκεια της 5ετούς μας παρουσίας έχουμε συλλέξει, και ακόμη συλλέγουμε από πολίτες, ρούχα και παλιά έπιπλα που δεν τα χρειάζονται με αποτέλεσμα να ζυμωθεί και να πάρει μορφή η ιδέα της υλοποίησης ενός εργαστηρίου μεταποίησης ρούχων κι επίπλων, ως ένα εργαλείο προς την καλύτερη και χρήσιμη αξιοποίηση των αγαθών αυτών, προς όφελος της πειραϊκής κοινωνίας.
Σκοπός του πρωτοποριακού εργαστηρίου-καταστήματος αυτού, είναι η διάθεση των μεταποιημένων πια αγαθών στους Πειραιώτες (και όχι μόνο) με ανταλλαγή σε τρόφιμα.
Βασίζεται στις αρχές της εναλλακτικής – ανταποδοτικής οικονομίας και το εγχείρημα ήδη βρίσκει τη θετική ανταπόκριση του κόσμου και άλλων αλληλέγγυων δομών.
Το κατάστημα βρίσκεται στην οδό Τομπάζη αρ. 13-15 στον Πειραιά και θα είναι διαθέσιμο πολύ σύντομα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Τα οικονομικά μας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, με βάση την αρχή της πλήρους διαφάνειας στην οποία είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι.
Χρηματοδοτικές πηγές μας είναι οι τακτικές συνδρομές, οι προσφορές από συμπολίτες μας και από άλλες δομές αλληλεγγύης. Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, εκμεταλλευόμενοι και την παραμικρή ευκαιρία που μας παρουσιάζεται! Συγκεντρώνουμε χαρτί για ανακύκλωση, οργανώνουμε συναυλίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες, πολιτιστικά δρώμενα, χειροτεχνικά-καλλιτεχνικά παζάρια, διάθεση ετήσιου ημερολογίου και ό,τι άλλο μικρό ή μεγαλύτερο, μέσα από διαβούλευση, αποφασίσουμε.
Πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος. Σε μια παγκόσμια κοινωνία όπου κυριαρχεί ο ατομικισμός και ο νόμος του ισχυρότερου και όχι η κοινωνία και η ανάγκες της, ο χώρος της ευρύτερης κοινωνικής συνύπαρξης έχει ανάγκη τα αυτόνομα Δίκτυα Αλληλεγγύης. Απώτερος στόχος τους είναι να απορροφήσουν την κοινωνική απομόνωση και το φόβο που ακινητοποιεί τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τις καθιστά ανήμπορες να αντιδράσουν στις προκλήσεις της καθημερινής ζωής.
Ελάτε μαζί μας στην Αλληλεγγύη Πειραιά για συμπόρευση πέρα και έξω από κάθε είδους ρόλους και διακρίσεις. Να μοιραστούμε σκέψεις, συναισθήματα, προβλήματα και δράσεις μέσα από αυτοοργανωμένες αγωνιστικές ομάδες, για μια κοινωνία που η βασική της αρχή θα είναι:
”ο κόσμος δεν αλλάζει με την άποψη που λες, αλλά με το παράδειγμα που δίνεις!”
Τα γραφεία μας βρίσκονται στην Ευριπίδου 49 – Πειραιάς, στο ισόγειο.
Λειτουργούν Δευτέρα – Σάββατο από τις 10.00π.μ. – 8.00μ.μ.
Τηλ.: 2112105782 – 6972550051